Un cadru didactic din Rădăuți, județul Suceava, a reușit să câștige într-un singur an peste 25.000 de euro din meditații.
Autoritățile locale susțin că acesta este cel mai mare câștig obținut din meditații în județ și a fost declarat în anul 2021.
Profesorul a declarat anul trecut suma câștigată din meditații la Administrația Finanțelor Publice din județul Suceava, iar oficialii din respectiva instituție susțin că acesta este cel mai mare câștig obținut din meditații declarat în 2021.
Potrivit Antena3, profesorul a încasat, în medie, 2.100 de euro lunar doar din meditații. Din suma totală de aproximativ 25.000 de euro, acesta a plătit impozite de aproape 13.000 de lei către fisc.
Se pare că profesorul din Rădăuți nu este singurul care a obținut câștiguri frumoase din meditații. Un dascăl din Suceava a câștigat peste 19.000 de euro anul trecut din aceste activități, iar un profesor din Fălticeni a obținut aproximativ 15.000 de lei în 2021 din pregătirile particulare cu elevii.
Cu toate acestea, potrivit sursei citate, mulți profesori nu declară la ANAF veniturile pe care le obțin din meditații. În județul Suceava, de pildă, doar 55 de profesori au declarat aceste venituri suplimentare.
Din raportările înregistrate la Administrația Financiară, cele mai mari câștiguri din meditații le-a avut un profesor din Arad. El a raportat venituri de aproximativ 60.000 de euro din meditații în 2021. Potrivit unor estimări, piața meditațiilor din România se situează la aproximativ 120 de milioane de lei pe lună.
Un profesor din Arad a devenit campion la bani câștigați din meditații. El a declarat la ANAF că a obținut aproximativ 300.000 de lei, adică în jur de 60 de mii de euro, doar din meditații.
Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuș, a declarat că profesorii români au raportat pentru anul trecut la ANAF venituri de zeci de mii de lei, sau chiar de euro din meditații.
„Au fost situații în care profesorii care dau meditații s-au autorizat și au declarat. Undeva în vestul țării, la Arad cred, un profesor a declarat venituri de vreo 60.000 de euro și a plătit impozit, la Timișoara un altul a declarat 50.000 de lei și a plătit impozit. Deci lucrurile, încet încet, intră în normalitate. Iar ce ne dorim noi ca ANAF, nu este ca noi să controlăm și să prindem pe cineva, ci contribuabilii din România să aibă un comportament fiscal corect. Ăsta este scopul final”, a declarat Lucian Heiuș, președintele ANAF.
ANAF a publicat recent un ghid al profesorului care încasează bani din meditații. Acesta are obligația de a se înregistra la Registrul Comerțului, de a avea casă de marcat și de a plăti impozit pentru veniturile realizate.